Aktuellt

Måltidens Dag 2023

Måltidens Dag firas torsdag den 19 oktober Dagen är ett samarbete mellan Måltidsakademien och MATtanken Jordbruksverket. De gemensamma måltidernas betydelse för demokratin!Måltiden erbjuder en mötesplats där människor lär sig att umgås och lyssna på varandra – tar vi tillvara på dessa möten på bästa sätt för att bygga …

Läs mer

Kalendarium 2022-2023

Kalendarium 2022-2023 Kalendarium för Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Vännerna.Uppdatering 2022-05-05 där du får en översikt över alla planerade evenemang för pågående och kommande år – Stockholm, Europas Gastronomiska Huvudstad. Datum    Aktivitet GA MA VA 2022 5 maj MA presidiemöte X 5 maj Vårens gastronomiska höjdpunkt …

Läs mer

Tore Wretman Symposiet

Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Inbjudan att bidra med abstracts eller debattinlägg vid symposiet till minne av Tore Wretman den 1–2 november 2022. Den Europeiska Gastronomiska Akademien (GAE) har utsett Stockholm till ”European Capitalof Gastronomy Culture” under 2023, vilket vi inom Måltidsakademien, GastronomiskaAkademien, Kungliga …

Läs mer

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Attribution: Johan Fredriksson

Tore Wretman-dagen 2021

Den 20 oktober 2021, 9.00-17 med efterföljande middag. På Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Stockholm. Förmiddagen ägnas åt blandade forskningsämnen, på eftermiddagen ägnas tiden åt OFFENTLIG GASTRONOMI. Intresserade forskare med anknytning till måltidsforskning inbjudes att skicka in abstract, senast 1 oktober. Seminariet kommer att hållas på …

Läs mer

En inspirationsbok för alla som gillar mat och matlagning

En inspirationsbok för alla som gillar mat och matlagning

Äntligen en riktigt annorlunda bok om mat, dryck, härliga middagar, händelserika mat- och vinresor och inte minst fina krogupplevelser. Marmiterna Helsingkrona är en gastronomisk förening med tjugofem verkligt matlagningskunniga herrar, proffs såväl som amatörer. Med föreningens snart 50-åriga verksamhet som utgångspunkt görs i boken en …

Läs mer

Sommarbrev juli 2021

Sommarbrev juni 2021

HÄLSNING FRÅN PRESES I dagarna vinglar studenter runt i Stockholm. De syns sitta på bildörrens fönsterkant med kroppen utanför bilen, de ockuperar innerstans krogar. Och den ljusnande fram- tid är deras! Dom flesta av oss känner oss väl förresten också som lössläppta kalvar… Vi hoppas …

Läs mer

Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt

Cajsa Warg fyller 318 år!

Kära vänner med gastronomi i fokus, Med anledning av födelsedagen bjuder Cajsa Warg Akademien in till ett webbinarium om, Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt, den 23 mars 2021, kl. 17:00 – 18:00 via akademiens Youtube-kanal, https://youtu.be/UIvqQnXIFXQ. Cajsa Warg Akademien är en regional …

Läs mer

Tore Wretmandagen 2020

Unga måltidsforskare presenterar Fredag den 13 e november kl. 9-12 i Grythyttan har tyvärr blivit inställt på grund av rådande pandemi. Vi återkommer on nytt datum Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien & Nordic Association for Food Studies (NAFS) inbjuder till ett seminarium för unga forskare med anknytning …

Läs mer

Symbolum

Analyser av måltidsupplevelser för utveckling av europeisk gastronomi Under det senaste året har detta dokument utvecklats, med huvudförfattare Carl Jan Granqvist och med ett stort antal konsultationer bland annat från ledamöter i Måltidsakademien. Dokumentet är avsett att fungera som ett ramverk som beskriver Europeisk gastronomi. …

Läs mer

Gastronomiska Stiftelsen 2020

Utlysning av stipendier På temat: Dryckers roll i gastronomin Stiftelsen utlyser tre stipendier, två st à 100 000 kr och ett stipendium à 50 000 kr. De tre stipendiesummorna representerar sålunda olika omfång och djuplodande analyser i respektive projektidé.  Området är brett och kan innefatta empiriska studier, teoretiska diskussioner …

Läs mer