Priser och belöningar

Årets Måltidslitteratur 2019

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för nittonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Samtliga 32 pristagare finns på separat lista.

 Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller                       Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Charlotte Birnbaum                Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Mikael Engblom                     Grafisk formgivare, Stockholm
Kris Johnson-Jones                 Matjournalist och författare, Stockholm
Stephan Rössner                     Medicine professor, författare, ledamot av   Gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen                       Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell                    Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur kommer inom kort att finnas som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

 Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se  070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE


         

 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019

Nu har Måltidsakademien utsett

Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

Författare: Lotte Möller
Form: Annika Lyth
Förlag: Norstedts

Motiveringen löd:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!

Boken vann också klassen Essäer kring måltiden.


À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Mathias Dahlgren
Titel : Kokbok för grå dagar
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Form: Katy Kimbell

Motivering:
Med denna bildrika text- och receptsamling om det mörka halvåret etablerar sig vår förste kockvärldsmästare som filosof. Vardagliga iakttagelser, vass galghumor och ren förtvivlan balanseras med kökets kreativa tröst: Man kan alltid äta nå´t gott!


Barn och mat

Författare: Sara Bäckmo
Titel: Odla med barn : i Skillnadens trädgård
Förlag: Roos & Tegnér
Foto: Maria Fors Östberg
Form: Kristin Lidström

Motivering:
I den stora köksträdgården får barn dela sitt stora intresse för odling med de vuxna. Barn lär sig odla grönsaker, som de sedan älskar att äta. Samspelet mellan jord, växter och djur blir stora värden i barnens uppväxtmiljö.


Bar och mat – bästa översättning

Översättare: Eva Andreasson
Författare: David Frankiel och Luise Vindahl
Titel: Little green kitchen : enkla vegetariska recept för hela familjen
Förlag: Norstedts
Foto: David Frankiel
Form: Stuart Hardy

Motivering:
Efter att i 10 år dominerat sociala medier i sin genre är Green Kitchen Stories en institution för alla som gillar hälsosam, grön mat. Med barnen i köket löser de många knutar i familjer, som vill äta mer vegetariskt. Inspirerande, vackert och supergott.


Ceremoniella måltider

Författare: Stefan Ekengren
Titel: Högtid : jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming : alla de klassiska rätterna (och några nya)
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
I denna vackra och generösa bok förklaras på bästa sätt, inte bara hur vi ska tillaga våra högtiders älskade rätter, utan även hur vi bäst planerar vårt matlagande inför dessa. En synnerligen efterlängtad hjälp i köket!


Desserter

Författare: Lena Söderström
Titel: Cheesecakes & kladdkakor
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Eva Hildén
Form: Monica Sundberg

Motivering:
Älskar du kladdkaka OCH cheesecake? Med Lena Söderströms vackra kokbok slipper du välja. Här blandas läckert fotograferade desserter med tårtor, glass, cheesecakedip och kladdkakemuffins. Här bjuds vi på bra recept med extra allt!


Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Författare: Henrik Scander
Titel: Food and beverage combinations : sommeliers’ perspectives and consumer patterns in Sweden
Förlag: Örebro University

Motivering:
Som forskare och sommelier beskriver Henrik Scander upplevelseformer av mat- och dryckeskombinationer. Fynden är relevanta för en matintresserad allmänhet men har också bäring på livsmedelsindustrins produkter, restaurangernas menyer och måltidsutbudet på sjukhus och i äldreomsorg.


Dryckeslitteratur

Författare: Mikael Nypelius och Karl Sjöström
Titel: Ciderrevolution! : din diy-guide till cider & pét-nat
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Fredrik Skogkvist
Form och illustrationer: Laura Hunter

Motivering:
Den tid då svensk cider klassats som sötblaskig alkoläsk är med denna handbok över. Författarparet Fruktstereo lär oss vad som krävs för att skapa en perfekt och dansvänlig Discocider, samtidigt som de med klara stämmor sjunger fallfruktsrevolutionens lov.


Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Joanna Alm
Titel: Manifest för bättre kaffe
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Christian Gustavsson
Form: Jonas Cramby
Redaktörer: Maria Nilsson och Jonas Cramby

Motivering:
Behöver vi verkligen ett manifest för bättre kaffe? Svaret är utan tvivel ja! Här lär oss mästerrostaren Joanna Malm allt om kaffebönor, bryggtider och att vågen är vägen till en perfekt kopp kaffe.


Dryckeslitteratur – bästa översättning

Översättare: Peter M. Eronson
Författare: Dan Jones
Titel: Gin : skaka, muddla, rör
Förlag: Tukan förlag
Foto och illustrationer: Daniel Servansky

Motivering:
Med Dan Jones oförvägna spritromantik och Daniel Servanskys grafiskt fyllda glas bibringas världen ett nytt sätt att memorera drinkrecept – och att uppskatta gin i sin nya karriär som hantverksprodukt.


Essäer kring måltiden

Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Förlag: Norstedts
Form: Annika Lyth

Motivering:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok! Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!


Etniska kokböcker

Författare: Tove Nilsson
Titel: Thai hemma
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Lennart Weibull

Motivering:
Tove Nilsson har gjort en mycket personlig djupdykning i det thailändska köket och guidar oss vant och säkert till de äkta smakerna – som en perfekt Tom Yam Goong Nam Sai Soup.


Etniska kokböcker – bästa översättning

Översättare: Olov Hyllienmark
Författare: Stefano Mancuso
Titel: Växtrevolutionen : växterna har redan uppfunnit vår framtid
Förlag: Bazar Förlag
Form: Isabel Gonzaléz Rocia

Motivering:
Visst växer vi människor, men inte alltid åt rätt håll och på rätt sätt för mänskligheten. Då är växterna smartare. Stefano Mancuso visar med övertygande argument hur växternas liv är lösningen på det mesta – om vi vill överleva.


Grundkokböcker

Författare: Mattias Kristiansson
Titel: Det veganska köket : 1700 växtbaserade recept
Förlag: Vegoriket AB
Foto: Mattias Kristiansson

Motivering:
Mannen bakom magasinet Vego har samlat ihop veganska rätter från hela jordklotet, kompletterat med veganvarianter av svenska klassiker. Med grundrecept, omvandlingstabeller, råvaruguider i en tydlig och pedagogisk layout är detta en sann kulturgärning.


Historisk måltidslitteratur

Författare: Andreas Håkansson
Titel: Mat, myter & maskiner : industrimatens ärorika historia
Förlag: Fri Tanke Förlag

Motivering:
I denna tid då många ängslas över E-nummer och industriellt producerad mat är det befriande med en bok som hyllar maskiner och snillena bakom dem som gjorde maten tillgänglig för alla. I kapitel som Ketchup, Öl, Glass och Ost följer vi matens historia, från adelns boningar till var mans bord.


Hälsa

Författare: Anna Richert, Linda Bakkman och Gustav Johansson
Titel: Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil
Förlag: Norstedts
Foto: Stefan Wettainen
Form och illustrationer: Sebastian Wadsted

Motivering:
Uppbackad av experter från Världsnaturfonden och Sveriges Olympiska Kommitté ger boken en kunnig och kompetent beskrivning av vårt globala hälsoperspektiv med tonvikt på vegansk kost utan krångligheter. 120 vego-recept med vackra illustrationer inspirerar.


Kantinmåltider

Projektledare: Ulrika Arnell
Titel: Leve bröd! : en hyllning till det goda i livet
Förlag: Bergkvist Publishing AB
Matstylist/kock: Linda Dahl
Foto: Miriam Preis  Form: Isabella Svensson

Motivering:
Här blandas baktips och recept från kända konditorer och bagare med dem från storkökshjältar i skolkök. Resultatet blir snyggt och inspirerande, vare sig man vill baka till fyra eller 400 macksugna personer.


Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström
Titel: Året på Gastrologik
Förlag: Roos & Tegner
Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng
Foto: Erik Olsson  Form: Fanny Holländer

Motivering:
En kokbok lika vacker och självklar som en måltidsupplevelse på Gastrologik. De båda mästerkockarnas tydliga vision av renodlade smaker står fram på dess vackra foton och paradoxalt anspråkslösa form – trots det omfattande formatet!


Köksträdgårdslitteratur

Författare: Peter Streijffert
Titel: Odla i stan
Förlag: Blue Publishing
Foto: Lasse Hallström

Motivering:
En bok till stadsdelar och städer om att verkligen komma igång med att bli så självförsörjande som möjligt på livsmedel. Författaren ger rikligt med tips om hur vi kan odla på gatan, på taket, på balkongen eller inomhus.  Odling ökar vårt välmående och är en livsstil, som kan förändra världen.


Livsstilslitteratur

Författare: Carl Johan Erikson och Karin Willén. Efterord: Johan Redin
Titel: Kokgropar och andra aktiviteter i Forsmarks skogar
Förlag: Jon Brunberg Förlag
Form: Johanna Finne

Motivering:
Matlagning i kokgrop för närmast tankarna till exotiska traditioner i fjärran länder, men författarna visar med stort allvar skogens möjligheter i Roslagen. Boken är avväpnande i sin ambition att visa hur naturresurser från bär, vilt och svamp med kött kan nyttjas – och detta med riktigt skogsmurriga bilder.


Mat och dryck i kombination

Författare: Richard Bengtsson och Anette Rosvall
Titel: Den stora smakresan
Förlag: Lava Förlag  Utgivare: Spendrups bryggeri
Foto: Kalle Börjesson m fl.  Form: Kalle Börjesson och Charlotte Gawell
Illustrationer/foto: Stefan Lindblad

Motivering:
Efter en så storslagen smakresa längs landets mest spektakulära vatten- luft- och järnvägar – med små avstickare till San Francisco och Berlin – är man måhända utmattad, men framförallt inspirerad av bryggare Bengtsson och hans lika kvalificerade anhang av mästerkockar och topproducenter. Öl kan matcha det mesta!


Mat & miljö

Författare: Paul Svensson och Christofer Ekman
Titel: Rädda maten! : restaurang Retaste : manual för minskat matsvinn
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Erica Wessman Form: Pjadad/Oskar Svensson

Motivering:
Paul Svenssons pop up-restaurang Retaste föddes ur en vilja att helt stoppa matsvinnet – och i stället göra svinnet till en resurs. Recepten i modern nordisk stil, med signaturrätter som kompostbakad lök och förädling i form av inläggningar och smaksättare, ger hopp om en hållbar framtid.


Matbröd

Författare: Anki Berg och Marcus Bodin
Titel: Tunnbrödet : en läcker historia
Förlag: Tunnbrödsakademin
Foto: Johan Gunséus, Olof Rosenius, Anki Berg, Sirpa Kärki (samt ytterligare 15 fotografer + arkivbilder från muséer)
Form: Anja Sundberg, FRI Reklam
Illustratör: Agneta Åkerlund

Motivering:
Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.


Måltidsutensilier

Redaktör/utgivare: Dan Hallemar
Titel: Äta ute : svenska restauranger : arkitekturen och maten
Förlag: Arkitektur Förlag
Foto: Idha Lindhag  Form: Anna Tribelhorn

Motivering:
Den första ingående studien av arkitekturens inverkan på restaurangupplevelsen, med både aktuella landvinningar och slitstarka klassiker – ett initiativ som manar till uppföljning!


Nordisk måltidslitteratur

Redaktör/utgivare: Dan Hallemar
Titel: Äta ute : svenska restauranger : arkitekturen och maten
Förlag: Arkitektur Förlag
Foto: Idha Lindhag  Form: Anna Tribelhorn

Motivering:
Den första ingående studien av arkitekturens inverkan på restaurangupplevelsen, med både aktuella landvinningar och slitstarka klassiker – ett initiativ som manar till uppföljning!

 

Nordisk måltidslitteratur – 1:a pris

Författare: Elaine Asp och Anna-Britta Ståhl
Titel: Hävvi = självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp : Anna-Britta Ståhl berättar om den sydsamiska matens förutsättningar
Förlag: Hävvi Elaine
Översättning till sydsamiska: Anna Sofie Bull Kuhmunen
Foto: Bianca Brandon-Cox

Motivering:
En lika magisk som modern tolkning av de traditionella sydsamiska rätterna och en kärleksförklaring till renen, naturen och dess håvor. Elaine Asp lär ut en livsstil för överlevnad i skogar och fjäll med fokus på kvalitet och hållbarhet. Läs, njut och begrunda!


Regional måltidslitteratur 2:a pris

Författare: Viola Adamsson
Titel: Smakarv Hälsingland : tradition & trend
Förlag: Grenadine Bokförlag
Foto: Björn Lindberg (och 17 andra)
Form: Sara Stierna

Motivering:
Viola Adamsson beskriver sitt hälsingländska matarv, där lokala ingredienser ger smak till både fest och vardag. Nygammalt – och dessutom helt rätt i vår kostmedvetna tid – med lite kärvt norrländskt stuk.


Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger – Specialpris för serien

Redaktör: Maria Nilsson
Titel: Stockholm, New York, Berlin, Paris, Rom, Köpenhamn, Tokyo för foodisar.
Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Denna utmärkta serie har hittills samlat sju kulinariska, högst personligt färgade stadsporträtt som tränger djupt in i matkulturerna och väcker ohejdbar aptit på att ta sig dit.


Social kompetens

Författare: Martina Haag
Titel: 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)
Förlag: The Book Affair
Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Form: Elina Grandin

Motivering:
Med den här boken kommer du inte undan. Det går alltid att bjuda hem folk på middag. Här får du tips på den snabba, den billiga och den spontana middagen, men också hur du bjuder när du bor litet eller hur du får gästerna att göra jobbet. En bok som många av oss behöver.


Speciallitteratur – metod

Författare: Paul Kühlhorn
Bidragsgivare: Eva Liljefors
Titel: Friterat : konsten att fritera allt!
Förlag: Norstedts
Foto: Bianca Brandon-Cox
Form: Eva Liljefors och Paul Kühlhorn

Motivering:
En pedagogisk djupdykning i frityrgrytan där vi får lära oss allt om denna kokkonst – allt går att fritera. Förutom pommes, munkar och chips friteras sushi, godis, ägg och glass. Det får oss att vilja prova!


Speciallitteratur – råvara

Författare: Martin Ragnar och Jens Linder
Titel: Krusbärsboken
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Martin Ragnar och Lina Eriksson
Form: Eva Jais-Nielsen

Motivering:
En lärd, grundlig, underhållande och entusiasmerande skildring av krusbärets paradoxala tillvaro som både omhuldad symbol och outnyttjad resurs i det svenska bärlandskapet. Krusbärskräm åt alla!


Söta bakverk

Författare: Birgit Nilsson Bergström
Titel: Bara bullar – en bakläxa
Förlag: Isaberg förlag AB
Foto: Öyvind Lund
Form: Ann Olander

Motivering:
Denna bok speglar bullar som kultur, konst och historia. En riktig bakbok med många nyskapande recept för oss, som har bullbak som hobby och avkoppling. En värdig hyllning till ett älskat bakverk.


Undervisningslitteratur

Författare: Magnus Albrektsson
Titel: Preppa som en kock
Förlag: Norstedts
Foto: David Back
Form: Pär Wickholm

Motivering:
Vad krävs för att laga god mat? Intresse, kunskap och kärlek. Allt detta får man i stora mått i denna inspirerande och pedagogiska bok. Var nyfiken, ge inte upp och prova dig fram. Repetition är all lärdoms moder


Vardagsmåltider

Författare: Hanna Olvenmark
Titel: Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Ulrika Pousette
Form: Emilie Crispin Ekström

Motivering:
En angelägen och efterlängtad bok av den ytterst sparsamma dietisten Hanna Olvenmark. Recepten är inspirerande och oväntat omväxlande och då rätten väl står på bordet smakar den så mycket mer än vad den kostar. Ett klart fynd!


Vardagsmåltider – Bästa översättning

Översättare: Louise Lundman och Sandra Medin
Författare: Yotam Ottolenghi, Tara Wigley och Esme Howarth
Titel: Simple
Förlag: Tukan förlag
Foto: Jonathan Lovekin

Motivering:
Pålitlige brittisk-israeliske kocken Yotam Ottolenghi lagar färgstark vardagsmat med välkända ingredienser men nya smaker. Inte helvegetariskt men alltid med grönsakerna i centrum – middagen är räddad!


Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Martin Nordin
Titel: Eld, rök, grönt : vegetariska rätter från grillen
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Martin Nordin och Oskar Falck
Form: Katy Kimbell och Li Söderberg

Motivering:
Tillagning av grönsaker med eld och rök fördjupar smakerna och varierar måltiderna. En inspirerande bok fylld med grillexperiment, tips och idéer till vår tids mat.


Specialpris – Årets reportage

Författare: Emil Boss
Titel: Sydafrikanskt vin : en annorlunda vinbok
Förlag: Federativs förlag
Foto: Jonas Gratzer m fl.
Form: Ayman Osman
Illustratör: MJ Milbert m fl.

Motivering:
Sannerligen en annorlunda vinbok som ställer obekväma frågor om priserna vi betalar för vin från länder med mängder av arbetskraft och hisnande låga löner. Exemplet Sydafrika illustrerar utmaningarna mot idén om Fairtrade, men också insikter och förståelse.


Bästa form

Formgivare: Fanny Holländer
Titel: Året på Gastrologik
Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström
Förlag: Roos & Tegner
Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng
Foto: Erik Olsson

Motivering:
Befriande fri från dekorationer och effekter. Vackra bilder, material och färger i kombination med en tydlig enkel och ren typografi, som bygger en självklar form.


Bästa foto

Fotograf: Jeanette Andersson och Stefan Sundström
Titel: Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier
Författare: Stefan Sundström
Förlag: Leopard förlag
Form: Jeanette Andersson

Motivering:
En högst levande bok om förmultningsprocessen. Aldrig har kompost, lera och bakterier varit vackrare. Bilder fyllda av humor, poesi, oväntade infall och en genuin passion för jorden – eller Jorden.


Bäst alla kategorier

Författare: Lotte Möller
Titel: Bin och människor
Förlag: Norstedts
Form: Annika Lyth

Motivering:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!


 

 

Årets Tryffel 2012

Tilldelades
Per Bengtsson, PM & Vänner , Växjö

Föregående “Tryffelmottagare”

2011
ingen utdelning

2010
Lena Björk, London

2009
Mischa Billing, Lektorn i Dryckenskap vid Restaurang och Hotellhögskolan, Grythytte akademi

2008
Ingen utdelning

2007
Melker Andersson, Restaurang F 12, Stockholm

2006
Ulrika Bengtsson, New York

2005
Henrik Norström, Restaurang Lux, Stockholm

2004
Mattias Dahlgren, Mattias Dahlgren Grand Hotel, Stockholm

2003
Christer Lingström, Edsbacka Krog, Stockholm